Απαγόρευση κυκλοφορίας: Οι αλλαγές που έρχονται στις μετακινήσεις

Posted By: 4life team On:


Μεγάλη ανησυχία έχει προκληθεί στην κυβέρνηση μόλις δύο εβδομάδες πριν από το Πάσχα καθώς υπάρχουν φόβοι για αύξηση των μετακινήσεων.

Eκπρόσωποι της κυβέρνησης αλλά και επιστήμονες έχουν επιστήσει την προσοχή των πολιτών, καθώς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει χαλάρωση απέναντι στα μέτρα.

Τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό -σύμφωνα και με τον κ. Τσιόδρα- στα αυστηρά μέτρα που πήρε εγκαίρως η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας είναι 1.544 και έχουν χάσει τη ζωή τους 56 άνθρωποι από τον κοροναϊό.

Για να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα τα κρούσματα και να μην υπάρχει εξάπλωση του ιού η κυβέρνηση μελετά αυστηροποίηση των μέτρων τα επόμενα 24ώρα.

Μεγαλύτερο πρόστιμο για τους παραβάτες, όριο sms αλλά και χρονικό όριο σε κάθε μετακίνηση εκτιμούν τα κυβερνητικά στελέχη ότι θα βοηθήσουν στον μεγαλύτερο περιορισμό των άσκοπων εξόδων.

Δέκα μέτρα ενόψει Πάσχα

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» δέκα είναι τα μέτρα που θα ισχύσουν μέχρι το τέλος Μαΐου και θα αφορούν στις άσκοπες μετακινήσεις.

Η μείωση στο όριο συναθροίσεων, κάτω του σημερινού των δέκα ατόμων, εξετάζεται με σκοπό να περιοριστούν οι μεγάλες συγκεντρώσεις ειδικά κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Στο ίδιο πλαίσιο θα αποκλειστούν και συγκεκριμένοι δημόσιοι χώροι.

Όσον αφορά στην μετακίνηση των ηλικιωμένων θα είναι πιθανώς οι μόνοι που θα μπορούν να συμπληρώνουν ειδική χειρόγραφη βεβαίωση, μιας και δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα αποστολής γραπτού μηνύματος.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις θα είναι αποδεκτό μόνο sms, με πλαφόν δύο την ημέρα.

Παράλληλα θα μειωθεί και το χρονικό όριο των μετακινήσεων, διαφορετικά σε κάθε περίπτωση, ενώ θα απαγορευτεί η μετακίνηση εκτός του δήμου μόνιμης κατοικίας, με σκοπό να περιοριστούν στο ελάχιστον οι «επισκέψεις» ενόψει Πάσχα.

Μεγάλη βαρύτητα δίνεται από την κυβέρνηση στους ελέγχους που θα πραγματοποιούν οι αστυνομικοί σε εθνικές οδούς, λιμάνια, σταθμούς τρένου και στάσεις λεωφορείων, ενώ υπουργοί δηλώνουν έτοιμοι να κλείσουν και τα διόδια αν χρειαστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενδέχεται να επιτρέψει τη διεξαγωγή λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών σε κάποιους ναούς, όπως το ζήτηση η Ιερά Σύνοδος, με σαφείς όμως εντολές να μην χρησιμοποιούνται μεγάφωνα και να αποτρέπεται η συγκέντρωση πιστών.

Τα δέκα μέτρα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Νέων», έρχεται νέο κύμα μέτρων που περιλαμβάνει:

1. Αύξηση προστίμου για άσκοπη κυκλοφορία

2. Νέο όριο συναθροίσεων ( κάτω των 10 ατόμων)

3. Αποκλεισμός δημόσιων χώρων

4. Ειδικήβεβαίωση εξόδου για ηλικιωμένους

5. Πλαφόν εώς 2 sms ημερησίως

6. Διαφορετικά χρονικά όρια μετακινήσεων

7. Αστυνομικοί έλεγχοι σε εθνικές οδούς, λιμάνια, σταθμούς, στάσεις λεωφορείων

8. Κλείσιμο των διοδίων

9. Μετακίνηση εκτός δήμου, άπαξ, με βεβαίωση κατοικίας

10. Κλειστές λειτουργίες τη Μεγάλη Εβδομάδα, σε επιλεγμένες εκκλησίες μητροπόλεων

Χρυσοχοϊδης: Απαγορευτικό για όλους μας να κάνουμε παρασπονδίες

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλησε στο Mega για τις παραβάσεις στα έκτακτα μέτρα, το έργο της αστυνομίας, αλλά και τα σχέδια της κυβέρνησης για τις ημέρες του Πάσχα.

Ο υπουργός αρχικά συνεχάρη τους πολίτες που τηρούν τους κανόνες αυτοπεριορισμού. «Αυτό που πρέπει είναι να συγχαρούμε όλους τους συμπολίτες γιατί οι περισσότεροι ακολουθούν κατά γράμμα τους επιστήμονες και τις αποφάσεις τη κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδημία του κοροναϊού», τόνισε ο ίδιος λέγοντας πως αν θα υπάρξουν κάποιες διορθώσεις είναι ζήτημα που θα εκτιμηθεί τις επόμενες μέρες.

Σχετικά με τις παραβάσεις που εντοπίζονται αυτό το διάστημα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε πως είναι ασήμαντος ο αριθμός αυτών που καταγράφονται καθημερινά.

«Είναι απαγορευτικό για όλους μας τώρα που τα μέτρα είναι τόσο αποτελεσματικά να κάνουμε παρασπονδίες και να ξεφύγουμε από την αυστηρότητα που υπάρχει», ανέφερε ο υπουργός.

Όσον αφορά στα όσα ειπώθηκαν περί υπερβολής των μέτρων που ελήφθησαν, ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε πως υπάρχει μεν περιορισμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά όλα γίνονται για να περιοριστεί η επιδημία.

«Όσο πιο αυστηρή είναι η εφαρμογή των μέτρων, τόσο πιο γρήγορα θα εξέλθουμε από την κρίση και θα απολαύσουμε τις ατομικές μας ελευθερίες», επισήμανε ο υπουργός.

Σχετικά με το Πάσχα, ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε για ακόμη μία φορά πως δεν τίθεται θέμα για μετακίνηση στο χωριό.

Εξετάζεται απαγόρευση μετακινήσεων ανάμεσα στα νησιά

Την εξέταση ακόμη πιο αυστηρών μέτρων όσον αφορά τις μετακινήσεις στα νησιά ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Αυτό που σκεφτόμαστε είναι να σταματήσουν οι άσκοπες μετακινήσεις ανάμεσα στα νησιά πλην των εργαζομένων ή για λόγους υγείας» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.

Σύμφωνα με τον ίδιο πληθαίνουν τα αιτήματα κυρίως από μικρά νησιά προκειμένου να μην υπάρξουν μετακινήσεις επισκεπτών σε αυτά.

Σημείωσε, μάλιστα, με νόημα ότι «από τα 110 κατοικημένα νησιά στην Ελλάδα μόνο 9 έχουν νοσοκομεία αναφοράς και μόνο η Κρήτη έχει υποδομή νοσηλείας ασθενή με Covid-19».

«Εάν διασφαλίσουμε να έχουμε ικανοποιητικά επίπεδα διασποράς τον Απρίλιο μπορεί να αισιοδοξούμε ότι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες» ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη πτώση που υπάρχει στην επιβατική κίνηση τονίζοντας την ανάγκη «να έχουμε ακτοπλοΐα και την επόμενη ημέρα».

Πατέντες μέσω taxisnet για Πάσχα στο χωριό

Πατέντες για να καταφέρουν να πάνε στην επαρχία τις διακοπές του Πάσχα βρίσκουν αρκετοί πολίτες όπως αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας των ειδικών φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος.

Ο κ. Μαυροειδάκος μιλώντας στο ΣΚΑΪ ανέφερε ότι: «Κάποιοι, λίγοι, μέσω των λογιστών τους ή μέσω taxisnet αλλάζουν τις μόνιμες κατοικίες τους και τις βάζουν στην επαρχία, νομίζοντας ότι θα βάλουν τη σούβλα στο αμάξι και θα ξεκινήσουν για Πάσχα».

Οι παραβάσεις στα περιοριστικά μέτρα που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση για την μη εξάπλωση του κοροναϊού φαίνεται ότι μειώνονται όσο περνάει ο καιρός αλλά το Πάσχα οι αστυνομικές αρχές θα βρίσκονται σε εγρήγορση.

«Είναι λίγοι, αλλά το κάνουν» τόνισε ο κ. Μαυροειδάκος και συνέχισε: «Η ΕΛΑΣ θα είναι στα διόδια δε θα πάει κάνεις στην επαρχία, έχουμε πόλεμο»

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Έλληνες που ακούνε τους έλληνες αστυνομικούς. Εμείς είμαστε έξω για εσάς. Εμείς δε μένουμε σπίτι, είμαστε έξω να το σεβαστούν αυτό» κατέληξε ο γραμματέας των ειδικών φρουρών.

Πέτσας: Εξετάζουμε περιορισμό στις μετακινήσεις, οι συνεπείς δεν είναι κορόιδα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα διόδια ενόψει του Πάσχα άφησε ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται άμεσα, μέσα στα επόμενα δύο με τρία εικοσιτετράωρα, ο χρονικός περιορισμός των μετακινήσεων.

«Εξετάζουμε και περιορισμό στις μετακομίσεις μέσα στα επόμενα δυο με τρία 24ωρα, αν είναι να γίνει θα γίνει τώρα» σημείωσε, καυτηριάζοντας τις συμπεριφορές μειοψηφίας πολιτών.

«Τα μέτρα που θα πάρουμε θα πρέπει να είναι αυστηροποίηση για όσους δεν είναι συνεπείς, ώστε να μην υπάρχει κατάχρηση του συστήματος, κάποιοι κάνουν άσκηση τρεις και τέσσερις φόρες την ημέρα κάποιοι πάνε σούπερ μάρκετ τρεις φόρες την ημέρα, που δεν πήγαιναν ούτε πριν τη κρίση. Οι συνεπείς δεν είναι κορόιδα» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Θα δούμε αν χρειαστεί να κλείσουμε τα διόδια… στη φάση που είμαστε επαναλαμβάνουμε την κύρια απαγόρευση» διευκρίνισε.

Αναφερόμενος σε καταγγελίες για αλλαγή τόπου κατοικίας προκειμένου κάποιοι ασυνείδητοι πολίτες να κάνουν Πάσχα στο χωριό, ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε ότι «από τη στιγμή που αποφασίστηκε ο περιορισμός δεν προβλέπεται μετακίνηση από το αστικό κέντρο στο χωριό. Ήταν άπαξ η μετακίνηση… Αν ήμουν στο χωριό και η διαμονή μου ήταν στη Αθήνα, είχα το δικαίωμα να φύγω άπαξ για Αθήνα δεν είναι δυνατό να φεύγω κάθε Σαββατοκύριακο στο χωριό».

in.gr


Play Cover Track Title
Track Authors